Sıfır Atık Yönetmeliği Yayımlandı
“Sıfır Atık Yönetmeliği Yayımlandı” başlıklı yazımızda Sıfır Atık Nedir?, Sıfır Atık Yönetimi Terminleri, Sıfır Atık Yönetimi için Adımlar, Sıfır Atık Yaklaşımının Adımları gibi başlıkların detaylarını bulacaksınız.
Sıfır Atık Nedir?
“Sıfır Atık”; atık oluşum sebeplerinin gözden geçirilerek atık oluşumunun engellenmesi veya minimize edilmesi, atık oluştuğunda kaynağında ayrı toplanarak geri kazanımının sağlanmasını kapsayan atık yönetim bilinci olarak tanımlanan bir HEDEFtir. israfın önlenmesini, kaynakların daha verimli kullanılmasını amaçlar.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan Sıfır Atık Yönetmeliği 12 Temmuz 2019 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.Bu doğrultuda, Yönetmeliğin 12 nci maddesi doğrultusunda aşağıda yer alan uygulama planı çerçevesinde tüm kamu kurum ve kuruluşları ait oldukları gruplara verilen terminlere kadar Sıfır Atık Yönetim Sistemi oluşturmakla yükümlü tutuldular.
Ayrıca bu yönetmelik mahalli idareler ve EK-1 listede tanımlı diğer yerler ile gönüllülük esasına dayalı olarak sıfır atık yönetim sistemini kurmak isteyenler için geçerli olup, sıfır atık yönetim sisteminin kurulmasına, izlenmesine, sıfır atık belgesi düzenlenmesine ilişkin esasları kapsamaktadır.
Sıfır Atık Sistemini kurmak isteyen firma, kurum veya kuruluşların Sıfır Atık Yönetmeliğini bünyelerine alabilmeleri için uygulaması gereken adımlar şu şekilde tanımlanmıştır:
- Odak noktalarının belirlenmesi
- Mevcut durum analizi
- Planlama
- İhtiyaçların belirlenmesi ve termin
- Eğitim ve farkındalığın oluşturulması
- Uygulama
- İzleme ölçmeler ile raporlama
Tüm bu adımların ayrıntılarını öğrenmek ve süreci en doğru şekilde ve başarıyla yöneten uzman kadromuzdan yardım almak için hemen bizimle iletişime geçin!
Sıfır atık yaklaşımının avantajları;
❖ Çevresel risklerin azalmasını sağlaması,
❖ Temiz ortam sayesinde performansın artması,
❖Çevresel risklerin azalmasının sağlanması,
❖ Verimliliğin artması,
❖ Piyasada kurumun “Çevreci” sıfatına sahip olmasıyla saygınlığının arttırılması,
❖ İsraf önlendiğinden maliyetlerin azaltılmasıdır.