iso 9001 kalite yönetim sistemi
iso 9001 kalite yönetim sistemi, ISO 9000 serisi standardıdır. ISO 9001 standardı, yönetim sistemleri standartları arasında dünya üzerinde en fazla kabul görmüş ve belgelendirilmiş standarttır.
iso 9001 kalite yönetim sistemi nedir?
iso 9001 kalite yönetim sistemi, oluşturmuş olduğunuz yönetim sisteminin uluslararası bir standart referans alınması ve belgelendirilmesidir.
iso 9001 belgesi
Belgelendirme süreci bu konuda yetkilendirilmiş, akredite firmalar tarafından gerçekleştirilir. Belgelendirilmiş bir ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi ancak her yıl belgelendirme firması tarafında yapılan düzenli denetimlerle geçerliliğini korur.
iso 9001 ne demek?
iso 9001 ISO tarafından yayımlanmış bir standarttır. ISO kelimesinin açılımı Uluslararası Standartlar Birliğidir. iso 9001 kalite yönetim sistemi standardı TSE tarafından TS EN ISO 9001 olarak 2015 yılında yayımlanmıştır.
iso 9001 belgesi nasıl alınır?
iso 9001 kalite yönetim sistemi belgelendirmesi için iso 9001 danışmanlığı kapsamında sistemi kurma ve işletim olarak aşağıdaki adımlar uygulanmalıdır.
Firma Yazılı Kurallarının Belirlenmesi
- Süreçlerin belirlenmesi,
- Süreçlerde uygulanacak yöntemlerin belirlenmesi,
- Bu yöntemlerin yazılı hale getirilmesi,
- Sistem dokümanlarının hazırlanması, (İş akışları ve/veya prosedürler vb.)
Firma Kurumsal Hafızasının Oluşturulması
- Süreçlerde tutulacak kayıtların belirlenmesi,
- Formların/Raporların hazırlanması,
- Oluşan kayıtların muhafazası ve arşivlenmesi,
Firma Vizyonunun Belirlenmesi
- Vizyon doğrultusunda hedefler ve ölçme noktalarının belirlenmesi,
- Vizyon doğrultusunda ana hedeflerin belirlenmesi,
- Ana hedefleri destekleyecek süreçler için ölçme noktalarının belirlenmesi,
- Hedef değerlerin oluşturulması ve izleme-değerlendirme,
Organizasyon
- Organizasyonel yapının belirlenmesi, organizasyon şeması ve görev tanımlarının oluşturulması,
Öz Değerlendirme
- Kuruluşun bağlamının belirlenmesi,
- Kuruluşun ilgili taraflarının belirlenmesi,
- Kuruluşun risk ve fırsatlarının belirlenmesi, dokümante edilmesi, aksiyonların alınması ve takibi,
- Değişiklik yönetimi planının hazırlanması,
Uygulama Kontrolleri
- Uygulamalar Detay Danışmanlık tarafından kontrol edilerek aksaklıklar belirlenir ve gerekli sistem revizyonların gerçekleştirilir. Bu aşamada bölümlerden gelen değişiklik istekleri Detay Danışmanlık tarafından yönetilir.
İç Tetkiklerin Yapılması
- Sistemin uygulanmasını takiben Detay Danışmanlık gözetiminde oluşturulan iç tetkik ekibi tarafından tetkikler yapılır ve sonrasında sonuçlar üst yönetime rapor halinde sunulur.
Yönetimin Gözden Geçirme (Y.G.G) Toplantısının Yapılması
- Sistemin değerlendirilmesi yapılarak sonuçlar üzerinde tartışılır ve kararlar alınır. Bu aşamada çeşitli istatistiksel teknikler kullanılarak verilerin analizinin yapılması ve uygulamanın süreklilik kazandırılması sağlanır.
iso 9001 eğitimi
- ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi kurulumu aşamasında eğitimler gerçekleşir.
- ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemi Temel Eğitimi,
- ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemi İç Tetkikçi Eğitimi,
- ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemi Standardı şartlarının öğretilmesi amaçlanan ISO 9001 eğitim sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Kimler iso 9001 kalite yönetim sistemi belgesi alabilir?
ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi standardı, her sektörden her firmanın alabilmesi amacıyla esnek bir dille yazılmış bir standarttır. Aynı zamanda ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi standardı bir sistem uygulamasıdır ve ürüne değil firmanın tamamına verilen bir sistem belgesidir. Bu standardın çeşitli büyüklükteki ve değişik sektörlerden firmalara uygulanabilme özelliği vardır. Bu standardın uygulanabilmesi için kuruluşun üretim yapma şartı bulunmamaktadır. Hizmet sektöründe yer alan bir organizasyonda bu sistemi uygulayabilir.(Örneğin avukatlık firması) Özellikle ISO 9001:2015 revizyonu nedenleri arasında hizmet sektörünün de dahil edilmek istenmesi yer almaktadır.
iso 9001 kalite yönetim sistemi firmanıza ne katar?
ISO 9001 Firmanıza ne katar deyince akla ilk gelen konu dokümantasyondur. Böylece kullanmakta olduğunuz tüm doküman ve kayıtlar (formlar, talimatlar) bir düzen içinde kullanılarak muhafaza edilecektir. Dokümantasyonun kontrol altına alınması, firmanıza süreçlerinizi kayıt altına almanıza ve kimin, neyi, nerede, ne zaman yapacağını göstereceğinden olası karışıklıklardan ve gereksiz evrak işlerinden sizi kurtaracaktır. Yönetimin firmanızın tüm fonksiyon ve seviyelerinde hedefler belirlemesi ve bunları gerçekleştirmek için çaba sarf etmesidir. Burada dikkat edilmesi gereken bir başka nokta da bu hedeflerin sayısal ölçülebilir ve gerçekçi olmasıdır. Yönetim, sürekli iyileşme için taahhütte bulunacak ve uygulama için yetki ve kaynak kullanacaktır. Yönetim, müşteri odaklı ürün veya hizmet sunacağını, müşteri ihtiyaç ve beklentilerine göre hareket edeceğini beyan edecek ve bu beyanı yerine getirecektir.