CE belgesi nedir?
CE belgesi olarak kabul gören sertifikasyon aslında CE işaretidir. CE, Avrupa’ya Uygunluk anlamına gelen bir kelimedir. CE İşareti, bir ürün veya grubunun, Avrupa Birliği’nin belirlediği ürün direktifleri olarak adlandırılan temel gerekliliklere uygunluğunu gösterir. Bu gereklilikler sağlık, çevre, güvenlik ve tüketicinin korunması için oluşturulmuştur. CE belgesi Avrupa Birliği Yeni Yaklaşım Direktifleri kapsamındaki ürünlere uygulanır. Yeni Yaklaşım Direktifleri kapsamına giren bir ürünün Avrupa Birliği Ortak Pazarına girebilmesi için CE Uygunluk İşaretine sahip olması gerekir.
CE belgesi olan bir ürün, o ürünün Avrupa Birliği Yeni Yaklaşım Direktifleri’ne uygun olarak tasarlanmış ve üretilmiş bir ürün anlamına gelir.
CE belgesi, ürün pasaportu niteliğindedir.
Türkiye’deki Uygulama;
Türkiye ile Avrupa Birliği arasında imzalanan Ortaklık Konseyi Kararı ile Ortak Gümrük Tarifesini uygulanmaya başlamış ve bu kapsamda ilgili yönetmelikler yayımlanmıştır. Gümrük Birliği ile AB Ortak pazarında yer alan Türkiye’de de Avrupa ülkelerinde olduğu gibi CE işareti zorunludur.
CE Belgesi Açılımı
CE İşareti Fransızca “Conformité Européenné” kelimelerinin baş harflerinden oluşmuştur. Anlamı ise “Avrupa’ya Uygunluktur”.
CE Belgesi Ne İşe Yarar?
Eğer CE belgesi sahibi değilseniz, Avrupa Birliği ülkelerinde ürününüz satılamaz, bu konuda herhangi bir izin alamazsınız. Dolayısı ile nasıl bir insanın pasaportu var ve istediği şekilde dolaşım sağlayabiliyor ise CE işareti de ürünün pasaportudur ve dolaşım sağlamasını mümkün kılmaktadır. CE işareti ile Avrupa’nın belirlemiş olduğu asgari güvenlik şartlarını sağladığınızı ifade etmiş olursunuz.
- Güvenlik koşulları,
- Sağlık koşulları,
- Tüketicinin korunması,
- Çevrenin korunması gereklerine uygun olduğunun göstergesidir.
CE Belgesi Nasıl Alınır?
CE işareti adımları aşağıda belirtilmiştir.
- Ürünün kullanım amacının analiz edilmesi,
- Mevzuat analizi,
- CE yol haritasının çizilmesi,
- Zorunlu koşulların analizi,
- Risk unsuru yönünden incelenmesi,
- Harmonize standartlar,
- Uygunluk değerlendirme prosedürünün gerçekleştirilmesi,
- Uygunluk beyanının hazırlanması,
- CE işaretinin vurulması,
CE Belgesi Maliyeti
Ce belgesi konusunda en önemli konulardan olan maliyeti standart değildir. Bu maliyet belge alınacak ürüne ve risk seviyesine göre belirlenir.
Bu kapsamda maliyet kalemleri;
Onaylanmış kurumdan belgelendirme: Ürün bu kapsama giriyor ise onaylanmış kurum tarafından belgelendirme ve yıllık belge kullanım ücretleri gibi ücretler olacaktır.
Test: İlgili mevzuat ve direktifler neticesinde ürüne yapılacak testler belirlenecektir. Bu testler de yapılacak testin türüne göre değişkenlik arz etmektedir.
Ürün İnceleme ve teknik Dosya Hazırlama: Ürün inceleme ve teknik dosya hazırlama işlemleri de ayrıca bir maliyet kalemidir.
CE Belgesi Nereden Alınır?
Öncelikle bilinmesi gerekir ki kalite belgeleri (iso 9001 kalite yönetim sistemi) CE belgesi yerine geçmez.
Uygunluk Değerlendirme: Ürünün, ilgili teknik düzenlemeye uygunluğunun test edilmesi, muayene edilmesi ve/veya belgelendirilmesine ilişkin her türlü faaliyetlerdir.
Ce belgesi nedir işlemlerinde bütün sorumluluk üretici firmadadır. Bu nedenle CE işaretlemesi yaparken bir belgelendirme kuruluşundan hizmet alınması zorunlu değildir.
Sürecin belirli bir aşamasında onaylanmış kuruluş ile çalışmak gerekebilir, ancak bu durum ilgili direktiflerle belirlenmektedir.
Onaylanmış Kurum: Test, muayene ve/veya belgelendirme kuruluşları arasından, bir veya birden fazla yönetmelik kapsamında uygunluk değerlendirme faaliyetinde bulunmak üzere, ulusal otorite tarafından atanan ve AB Komisyonu tarafından bir kimlik numarası verilen özel veya kamu kuruluşudur.
Ürüne onaylanmış kuruluş müdahalesi gerekiyor ise ürününüzü onaylayabilecek onaylı bir kuruluş ile çalışmanız gerekmektedir. Bu kuruluşlar için https://ec.europa.eu/growth/tools-databases/nando/ sitesini ziyaret edebilirsiniz.
CE belgesi almak için onaylanmış kurum müdahalesi gerekmiyorsa ilgili yasa mevzuatlara uygunluğu değerlendirerek riskinizi belirleyebilirsiniz. Örneğin Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından ürettiğiniz makine için olası bir onaylanmış kurum testi ve belgesi talep edilebilir.
CE Belgesi Veren Firmalar
Üretici firmalar ürün grupları ve risk seviyesine göre kendi uygunluk beyanlarını düzenleyebilirler.
Üreticiler için iki seçenek bulunmaktadır.
Self Deklarasyon: Üreticinin uygunluk beyanını kendisinin verdiği bir modeldir. Üretici teknik dosya ile birlikte beyan eder ve kaşe-imzalı bir belge düzenler.
Onaylanmış kurum(Notified Body): CE sürecinin NANDO tarafından yayımlanmış onaylı kurulu listesinde yer alan bir kuruluş tarafından inceleme, test, ve CE belgesinin düzenlenmesidir.
Onaylanmış kurumların sürece ne zaman dahil olacakları ise ürünün risk grubuna ve direktiflere göre belirlenir.
Bunlar;
Modül A: İç Üretim Kontrolü
Modül Aa: NB Müdahalesinin Gerekli Olması
Modül B: AB Tip-incelemesi
Modül C: Tipe Uygunluğun Onayı
Modül D: Üretimde Kalite Güvence Sistemi
Modül E: Üründe Kalite Güvence Sistemi
Modül F: Ürün Doğrulaması
Modül G: Birim Doğrulaması
Modül H: Tam Kalite Güvence Sistemi
CE Belgesi Bursa
Bursa ve çevresinde Detay Danışmanlık olarak hizmet vermekteyiz.
Hizmetlerimiz:
- Makine inceleme ve raporlama,
- Elektriksel Güvenlik Testleri, (Yalıtım Direnci, Yüksek Gerilim, Topraklama Sürekliliği)
- CE Teknik Dosya İndex Hazırlama,
- CE Belgelendirme,
- Kullanım Kılavuzu ve Ürün Etiketi İnceleme,
- Uyarı İşareti Uygunluk Kontrolü,
- Makine Risk Analizi Raporu Hazırlama,
- Temel Gerekler ve EN ISO 12100 Kontrol Listesi Hazırlama,