DÜZELTİCİ FAALİYET NEDİR? HANGİ DURUMLARDA BAŞLATILIR?
DÜZELTİCİ FAALİYET NEDİR? HANGİ DURUMLARDA BAŞLATILIR?
Düzeltici Faaliyet Nedir? Hangi Durumlarda Başlatılır? başlıklı yazımızda düzeltici faaliyet nedir, düzeltici faaliyet açma aşamaları ve hangi durumlarda düzeltici faaliyet başlatılır gibi konuların detayları ele alınmıştır.
Düzeltici Faaliyet Nedir?
Düzeltici faaliyet; firmanın herhangi bir sürecinde ve sürecin herhangi bir aşamasında bir uygunsuzluğun tespit edilmesinden sonra bu uygunsuzluğu ortadan kaldırmak amacı ile gerçekleştirilen faaliyet/faaliyetlere denir.
Düzeltici faaliyet tüm yönetim sistemi standartlarında ortak olarak yer alan bir faaliyettir. Düzeltici faaliyetin amacı, oluşan uygunsuzluğun tekrarlanmaması, uygunsuzluğa neden olan faktörlerin ortadan kaldırılmasıdır.
Düzeltici Faaliyet Açma Aşamaları
Uygunsuzluğu tespit eden personel düzeltici faaliyet için belirlenen forma uygunsuz olarak tespit ettiği durumu kaydeder,
Uygunsuzluğun oluştuğu birim, bu sorunun neden kaynaklandığını anlamak amacıyla kök nedenini/nedenleri araştırır (buaşamada çeşitli yöntemler kullanılabilir örn: 5Neden, 5N1K gibi),
Uygunsuzluğun kök nedenine/nedenlerine göre, uygunsuz olan durumun tekrar yaşanmaması için yapılacak olan faaliyetler belirlenir,
Bu faaliyetlerin ne zamana kadar ve kim tarafından yapılacağı belirlenir,
Belirlenen faaliyetler zamanında yerine getirilmiş ise uygunsuzluk kapatılır ve düzeltici faaliyet tamamlanmış olur. (Burada uygunsuzluğu kapatmak için, gerçekleştirilen faaliyetlerin kanıtları da eklenmelidir.)
Zamanında yerine getirilmemiş ise durumuna göre yeni bir düzeltici faaliyet ya da ek süre ile mevcut düzeltici faaliyet takibi devam eder.
Hangi Durumlarda Düzeltici Faaliyet Başlatılır?
- Tekrarlanan sorunlar
- Kalite sisteminden sapmalar (prosedüre, talimata uymama)
- Uygun olmayan ürünler
- Müşteri şikayetleri/olumsuz geri bildirimleri
- İç denetimlerde saptanan uygunsuzluklar
- Hedeflerden sapmalar
- Görev gereklerinin, sorumlulukların yerine getirilmemesi
- Toplantı kararlarına uyulmaması
- Tedarikçilerle ilgili problemler ve sıkıntılar
- İyileştirme önerileri
- Öğrenilmiş dersler, geçmiş deneyimler
Tüm bu adımların ayrıntılarını öğrenmek ve süreci en doğru şekilde ve başarıyla yöneten uzman kadromuzdan yardım almak için hemen bizimle iletişime geçin!