YÖNETİM SİSTEMLERİ KURULUMUNDA YOL HARİTASI
YÖNETİM SİSTEMLERİ KURULUMUNDA YOL HARİTASI
“Yönetim Sistemleri Kurulumunda Yol Haritası” başlıklı bu yazımızda, hizmet verdiğimiz yönetim sistemlerinden Anex SL Yüksek Seviye Yapı tabanındaki standartlarda sistem kurulumu işlemlerinin neler olduğu anlatılmıştır.
Yönetim sistemlerinin kurulumuna başlamadan önce atılacak ilk adım mevcut durum analizidir. Bu aşamada süreç bazlı yaklaşım ile firmanın mevcut durum ve işleyişleri analiz edilerek güçlü ve zayıf yönler tespit edilir. Süreç sahipleri ile görüşülerek işin yapıldığı alanda her sürecin iş yapış biçimleri ele alınır. Ayrıca organizasyon yapısı içinde Yönetim Sorumluları belirlenerek Kalite ekibi oluşturulur.
Bundan sonra uygulanacak işlemler arasında firmanın süreçlerini belirleyerek yazılı olmayan kurallarını yani iş yapış biçimlerini, yazılı hale getirerek yapılan işi dokümante etmek yer alır. Bu aşamada her sürecin sahibi/sahipleri ile görüşmeler yapılarak süreç dokümanları hazırlanır, kayıtlar için yöntemler belirlenir.(Örnek: iş akış diyagramları, proses haritaları, planlar, prosedürler, talimatlar gibi)
Diğer bir işlem deneyimli ve uzman eğitmenlerimiz tarafından söz konusu standardın temel eğitimlerinin verilmesidir. (Örneğin ISO 9001:2015 Temel Eğitimi) (Eğitimlerimiz için detaylı bilgi almak için lütfen tıklayınız.)
Diğer bir işlem belirlenen süreçlerin, süreç sahipleri ile birlikte bağlam çalışmasını yapmak, risk ve fırsatları tespit ederek gerekli aksiyonları takip etmeye başlamaktır.
Tüm bu işlemler sırasında, gerekli görülen eksiklikler için düzeltici faaliyetler başlatılır, sistemin takibi yapılarak sürekli iyileştirmeler gerçekleştirilir, belirlenen termin sürelerine göre düzeltici faaliyet takipleri yapılır.
Diğer bir işlem firmada mevcut sistemin iç tetkikinin gerçekleştirilmesidir. Tetkik sonunda rapor düzenlenerek gerekli düzeltici faaliyetler başlatılır ve gerekli görülürse takip denetiminin yapılmasının ardından uygunsuzluklar düzeltici faaliyet kayıtları ile takip edilir.
Diğer bir işlem yönetimin gözden geçirmesi toplantısıdır. YGG toplantısı yapılarak Yönetim Sisteminin etkinliği söz konusu standartta belirlenen gündem maddeleri çerçevesinde değerlendirilir ve kayıt altına alınır.
Tüm bu işlemler tamamlandıktan sonra belgelendirme başvurusu yapmak için gerekli olan sistem kurulumu ve sistemin işletilmesi şartları yerine getirilmiş olur ve belirlenen belgelendirme kuruluşuna denetim için başvuru yapılır. Belgelendirme denetimin gerçekleşmesinin ardından varsa belirlenen eksikliklere ilişkin Düzeltici Faaliyetler yerine getirilir ve ilgili standardın Yönetim Sistemi belgesi alınır.
Tüm sorularınız için bizimle iletişime geçin!