Yangın Söndürme Cihazları Nasıl Yerleştirilir?
Bu yazımızda, yasal mevzuatlar çerçevesinde yangın söndürme cihazları nasıl yerleştirilir sorusunu değerlendireceğiz.
Yangın tüplerinin nasıl yerleştirileceği konusu, Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik‘de ‘Taşınabilir Söndürme Cihazları’ başlığı altında detaylandırılmıştır.
Düşük tehlike sınıfında yer alan her 500 m2, orta tehlike ve yüksek tehlike sınıfında her 250 m², yapı inşaat alanı için 1 adet olmak üzere, uygun tipte 6 kg’lık kuru kimyevî tozlu veya eşdeğeri gazlı yangın söndürme cihazları bulundurulması gerekmektedir. Binanın m² sinden bağımsız, bina çok katlı ise her kat için tehlike sınıfına göre değerlendirme yapılmalı, düşük metrekareli katlarda da en azından bir adet yangın söndürücü bulundurulmalıdır.
Otoparklarda, depolarda, tesisat dairelerinde ve benzeri yerlerde ayrıca tekerlekli tip söndürme cihazı bulundurulması gerekmektedir.
Söndürme cihazları dışarıya doğru, geçiş boşluklarının yakınına ve dengeli bir şekilde dağıtılarak, görülebilecek şekilde işaretlenir ve her durumda kolayca girilebilir yerlere, yangın dolaplarının içine veya yakınına yerleştirilir. Söndürme cihazlarına ulaşma mesafesi en fazla 25 m olur.
Taşınabilir söndürme cihazlarında söndürücünün duvara bağlantı asma halkası duvardan kolaylıkla alınabilecek şekilde yerleştirilir ve 4 kg’dan daha ağır ve 12 kg’dan hafif olan cihazların zeminden olan yüksekliği yaklaşık 90 cm’yi aşmayacak şekilde montaj yapılır.
Uzaktan net görülebilecek şekilde fotolümenli levhalar ile yerleri belirlenmelidir. Acil durum ekipman işaretleri yerden 2 metre yükseklikte olacak şekilde ayarlanmalıdır.
Yangın söndürme cihazları nasıl yerleştirileceğine karar verirken en hızlı ve en kolay yoldan ulaşımı sağlanmalıdır.
Yangın söndürme cihazlarının, kapı arkasında, yangın dolapları hariç kapalı dolaplarda ve derin duvar girintilerinde bulundurulmaması ve ısıtma cihazlarının üstüne veya yakınına konulmaması gerekir. Ancak, herhangi bir sebeple söndürme cihazlarının doğrudan görünmesini engelleyen yerlere konulması halinde, yerlerinin uygun fosforlu işaretler ile gösterilmesi şarttır.
Yangın söndürme cihazlarının doğru yerleştirilmesi, bir acil durumda hızlı ve etkili bir müdahale için hayati önem taşır. Bu nedenle, tüm yönetmeliklere ve güvenlik standartlarına uyulmalıdır.
Yangın Tüpleri Nasıl Seçilir?
Yangın söndürme cihazları nasıl yerleştirilir sorusunun akabinde akla gelen bir diğer soru yangın tüplerinin nasıl seçileceği konusu. Bunun için öncelikle yangın türlerini bilmekte fayda var.
Yangın türleri yanmakta olan maddeye göre sınıflara ayrılmış olup aşağıda belirtilmiştir.
- A sınıfı yangınlar: Odun, kömür, kâğıt, ot, doküman ve plastik gibi yanıcı katı maddeler yangınını,
- B sınıfı yangınlar: Benzin, benzol, makine yağları, laklar, yağlı boyalar, katran ve asfalt gibi yanıcı sıvı maddeler yangınını,
- C sınıfı yangınlar: Metan, propan, bütan, LPG, asetilen, havagazı ve hidrojen gibi yanıcı gaz maddeler yangınını,
- D sınıfı yangınlar: Lityum, sodyum, potasyum, alüminyum ve magnezyum gibi yanabilen hafif ve aktif metaller ile radyoaktif maddeler gibi metaller yangınını ifade etmektedir.
Taşınabilir söndürme cihazlarının tipi mekanlarda var olan risklere göre değerlendirilmektedir.
- A sınıfı yangın çıkması muhtemel yerlerde, öncelikle çok maksatlı kuru kimyevi tozlu veya sulu,
- B sınıfı yangın çıkması muhtemel yerlerde, öncelikle kuru kimyevi tozlu, karbondioksitli veya köpüklü,
- C sınıfı yangın çıkması muhtemel yerlerde, öncelikle kuru kimyevi tozlu veya karbondioksitli,
- D sınıfı yangın çıkması muhtemel yerlerde, öncelikle kuru metal tozlu söndürme cihazları bulundurulur.
- Hastanelerde, huzurevlerinde, anaokullarında ve benzeri yerlerde sulu veya temiz gazlı söndürme cihazlarının tercih edilmesi gerekir.
ISO 45001:2018 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi ve diğer yönetim sistemlerinin gereklilikleri hakkında ayrıntılı bilgi almak için uzman kadromuzla iletişime geçebilirsiniz.