NACE Kodu Nedir?
NACE Kodu Nedir?
NACE Kodu Nedir? başlıklı bu yazımızda, şirket açmaya karar verdiğinizde birçok amaç için öğrenmeniz gereken NACE Kodunun ne olduğu detaylı şekilde anlatılmıştır.
Şirket açmaya karar verdiğinizde yasal olarak yerine getirmeniz gereken birçok faaliyet bulunmaktadır. Bunlardan birisi de Nace kodu uygulamasıdır ve son derece önemli bir konudur.
NACE Kodu Nedir? dediğimizde, Avrupa Topluluğu’nda ekonomik faaliyetlerin istatistiki sınıflaması olarak karşımıza çıkmaktadır. Yani istatistiksel anlamda kullanılmak üzere farklı iş kollarının sınıflandırıldığı bir kod sistemidir. Ülkemizde birçok alanda yürütülen Avrupa Birliği’ne uyum çalışmaları kapsamında, Nace kodu uygulaması da kullanılmaya başlanmıştır. Nace kodu işletmelere 6 haneli olarak verilen bir koddur. ve bu kodu şirketinizi Ticaret Odasına kaydetmeden önce öğrenmeniz gerekir. Aynı zamanda NACE kodunuzu öğrendiğinizde iş yerinizin tehlike sınıfını da öğrenmiş olursunuz. İş yerinizin tehlike sınıfını -çok tehlikeli, tehlikeli, az tehlikeli- öğrenerek iş güvenliği şartlarını yerine getirmeniz daha kolay olacaktır.
NACE Kodu Nedir? ve Kodun Rakamların Anlamları Nedir?
NACE Kodu belirleme yetkisi, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğindedir. İlgili yönetmelik ve kanuni düzenlemeler çerçevesinde oda ve borsa üyelerinin faaliyet kodları, buna bağlı mesleklerin faaliyet kodları, TOBB tarafından belirlenmektedir.
Nace Kodu 6 rakamdan oluşur ve ilk iki rakamı genel faaliyet sınıfını, son dört rakamı ise alt faaliyet sınıfını ifade eder.
Nace Kodu Nasıl Öğrenilir?
Nace kodunu öğrenmek için birçok seçenek vardır.
SGK sicil numarasına bakılarak, vergi levhasındaki ana faaliyet alanını inceleyerek öğrenilebilirsiniz,
Bağlı bulunulan ticaret odasının internet sitesinden öğrenilebilirsiniz,
İşletmenizin SGK sicil numarasının 2, 3, 4, 5, 6 ve 7. rakamları NACE kodunuzu meydana getirir.
Nace kodu Nasıl Değiştirilir?
Firmalar ticaret sicillerindeki ana sözleşmelerinde yazan iştigal konularından herhangi birinde veya birden fazlasında faaliyet gösterebilirler. Firmalar zaman içerisinde iştigal konularını da değiştirebilir. Bu durumlarda kanunen firmaların sicil kayıtlarını tutmakla sorumlu olan ticaret odasının, üyenin ana faaliyet kodunu, yani Nace kodunu güncellemesi gerekmektedir. Bu işlem de mevzuat gereği her yıl Maliye Bakanlığı kayıtlarına göre yapılmaktadır. Bu işlemlerin yapılmasından mevzuat, odaların yönetim kurulunu sorumlu tutmaktadır. Bu işlem 2013 yılından itibaren rutin olarak yapılmaktadır.
Tüm bu çalışmaların ayrıntıları, Yönetim Sistemleri Danışmanlık Hizmeti, Eğitim hizmetleri ve sunduğumuz diğer hizmetlerin detayları için hemen Uzman kadromuzla iletişime geçerek sürecinizi en verimli ve kolay şekilde tamamlayabilirsiniz.