Kurumsal Sosyal Sorumluluk Projeleri
KURUMSAL SOSYAL SORUMLULUK
Kurumsal Sosyal Sorumluluk, kurumun ve toplumla ilgili grupların ekonomik faaliyetlerin sosyal ve çevresel etkilerine yönelik iletişim süreci olarak tanımlanır.
Sosyal sorumluluk, kurumsal sosyal sorumluluk, sorumlu vatandaşlık, sorumlu kurumsallık, sorumlu işletmecilik gibi pek çok kelimeyle ifade edilmeye kalksa da aslında içermeye çalıştığı anlam aynı. En temel içeriği ise toplumsal faydayı sağlama, toplumsal ödevleri yerine getirme gereği. Kurumsal sosyal sorumluluğun temelinde, toplumdan aldığını topluma kazandırma anlayışı ile birlikte, kurumların, topluma ve elbette iç hedef kitlesi olan çalışanlarına karşı sorumluluklarını yerine getirme vardır. Bu yolla da itibar
yaratma bilinci yatmaktadır.
Kurum ve kuruluşları değerli kılan ya da fark yaratan artık sadece ürettikleri mal ya da sundukları hizmetin kalitesi değil, topluma kattıkları ya da kazandırdıkları değerlerdir. Kurum ve kuruluşlar açısından başarı, içinde bulundukları topluma karşı ödev, görev ve sorumluluklarını yerine getirmek, çalışanların çıkarlarını, toplumun çıkarlarını ve elbette kurumlarının çıkarlarını korumak ve bunlar arasında denge kurmak ile mümkün olabilmektedir. Bu da sosyal sorumluluk ruhunu taşımakla olabilmektedir.
DEĞER YARATIM SÜRECİ
Kurumsal sosyal sorumluluk kavramı, kuruluşlar için aynı zamanda bir değer yaratımı sürecidir. Bu değerin yaratımı ve sürekli kılınması esas olmalıdır. Çünkü tüketiciler için artık sadece bir ürünün/hizmetin maddi değeri ve kalitesi onu satın almak için yeterli değil. Satın aldıkları ürünün arkasındaki kuruluşun toplum için ne yaptığına bakıyorlar.Kurumsal sosyal sorumluluk projelerinin temel amaçları arasında, çalışanlara kendilerini geliştirebilecekleri olanaklar sunarak insan sermayesine yatırım yapmak da yatıyor.
Dünya ticaretinde; Kalite Yönetim Sistemi ile müşterinin istediği ürünün güvence altına alınması, Çevre Yönetim Sistemi ile ürünün çevreyi etkilemeyecek bir ürün olması ve üretilirken çevreye en az etkinin verilmesinin yanı sıra İş Sağlığı ve İş Güvenliği Sistemi ile üretim aşamasında çalışanların sağlık ve güvenliğinin garanti alınması yeterli görülmemekte, kuruluşların çalışanlarından başlayarak topluma karşı çalışanlarıyla
beraber sosyal sorumluluklarını yerine getirmeleri beklenmektedir.
Bu durum, kurumların bir değişim süreci geçirerek sadece finansal odaklı olmayı bırakıp sosyal konulara da ağırlık vermeye başlamalarına neden olmuştur.
Bazı kurumlar kendi vakıflarını kurarak, bazıları da mevcut Sivil Toplum Kuruluşları ile işbirliği yaparak proje gerçekleştirme yoluna gidebilir. Sivil Toplum Kuruluşları’nın (STK) yürütmekte oldukları projelere destek vermek de yöntemlerden biridir.
Kurumsal Sosyal Sorumluluk; markanın itibarı, bilinirliği ve tercih edilirliğine doğrudan etki eder. Proje yürüten bir şirketin, satılan üründen elde edilen gelirin belirli bir kısmının projeye aktarılacağını duyurması o ürünün tercih edilirliğini, çalışanlarının projede bizzat yer almalarını sağlaması ise çalışanların aidiyet duygularını artırır. Özetle Kurumsal Sosyal Sorumluluk hem şirkete, hem topluma kazandırır.
ŞİRKETLERİN YERİNE GETİRMESİ GEREKEN TEMEL SORUMLULUKLAR
- Ekonomik sorumluluk: Finansal odaklı olmanın temel çıkış noktası olan bu sorumluluk türü kurumların verimli ve karlı olma sorumluluğunu içermektedir.
- Hukuki sorumluluk: Kurumların yasalara karşı olan sorumluluğunu ve kanunlara uyma konusunda gösterdiği özeni tanımlamaktadır.
- Etik sorumluluk: Kurumların toplumsal değerlere gösterdiği saygı, dürüstlük ve bunların paralelinde toplumsal normlara ve beklentilere uyumlu davranma sorumluluğunu belirtmektedir.
- Sosyal sorumluluk: Aslında yukarıdaki her üç sorumluluğu da içermekle birlikte toplumsal sorunlara karşı duyarlı olmayı ve bunların çözümlerine katkıda bulunmayı ifade etmektedir.
ŞİRKETLERİN YAYGIN OLARAK YER ALDIĞI KURUMSAL SOSYAL SORUMLULUK KATEGORİLERİ
-
- Çevresel çabalar: Kurumsal sosyal sorumluluğun başlıca odaklandığı noktalardan biri çevredir. Büyüklüğü ne olursa olsun her işletmenin oldukça büyük karbon ayak izleri bulunur. Bu izleri azaltma adına atılan her adım hem şirketlerin hem de toplumun bütününün yararınadır.
- Hayırseverlik: Şirketler, ulusal ve yerel hayır kurumlarına bağışlar yaparak da sosyal sorumluluklarını gerçekleştirirler. İşletmeler hem hayır kurumlarının hem de yerel toplum programlarının yararına kullanılabilecek birçok kaynağa sahiptirler.
- Etik işçi uygulamaları: Çalışanlarına adil ve etik davranan şirketler de kurumsal sosyal sorumluluklarını uygulamaya geçirebilirler.
- Gönüllülük: Gönüllü etkinliklerine katılmak bir şirketin samimiyetiyle ilgili pek çok şey anlatır. Karşılığında bir şey beklemeden iyilikler yaparak şirketler belirli bir sorunla ilgili endişelerini etkili bir biçimde ifade edebildikleri gibi, bir takım kuruluşları da desteklemiş olurlar.
ECOVADIS BELGESİ
EcoVadis Belgesi şirketlerin bütünsel Kurumsal Sosyal Sorumluluk (Corporate Social Responsibility) derecelendirme hizmetidir.
EcoVadis Belgesi ve derecelendirmeleri ticari olmayan amaçlarla yürütülen birçok faaliyeti konu alır. İşçi ve insan hakları, çevre, etik uygulamalar, sürdürülebilirlik bu konulara örnek olarak sıralanabilir. Kanıta ve sürekli iyileştirme modeline dayalı, kurumsal sosyal sorumluluk kapsamında bir belgelendirme metodudur.
SEDEX BELGESİ
Sedex/Smeta ya da bilinen adıyla Zara denetimleri, tedarik zincirinde olan kuruluşların etik ticaret konusunda gelişmesini hedefleyen bir ticaret topluluğudur.
ILO Sözleşmeleri (Yasaları) ile İş Sağlığı ve Güvenliği Kanun ve Yönetmeliklerini baz alan, küresel tedarik zincirinde sorumlu ve etik iş uygulamaları iyileştirme süreçleri için adanmış kar amacı gütmeyen bir organizasyondur.
Etik ve sorumlu iş uygulamarı, çevreye duyarlılık, zaman ve kaynak tasarrufunu sağlayarak verimliliği artırmak, sağlık ve güvenlik uygulamalarını artırmak, sosyal sorumluluk farkındalığı ile rekabet avantajı elde etmek temel yaklaşımıdır.
EcoVadis belgelendirme danışmanlığı, Sedex belgelendirme danışmanlığı ve tüm bu konuların ayrıntıları ile sunduğumuz diğer hizmetlerin detayları için hemen uzman kadromuzla iletişime geçin.