ISO 50001 Enerji Yönetim Sisteminde Enerji Etüdü ve VAP Desteklerinden Yararlanma
ISO 50001 Enerji Yönetim Sisteminde Enerji Etüdü ve VAP Desteklerinden Yararlanma
ISO 50001 Enerji Yönetim Sisteminde Enerji Etüdü ve VAP Desteklerinden Yararlanma başlıklı bu yazımızda enerji etüdleri ve VAP destekleri hakkında bilgiler verilmiştir.
ISO 50001 Enerji Yönetim Sisteminde Enerji Etüdü
Enerji Kaynaklarının ve Enerjinin Kullanımında Verimliliğin Artırılmasına Dair Yönetmelik gereğince Yıllık enerji tüketimi 1.000 Ton Eşdeğer Petrol (TEP) ve üzeri olan işletmeler enerji etüdü yaptırmak zorundadır.
Enerji etütleri bizlere tasarruf konusunda birden çok yol haritası çiziyor. Özetle enerji etütleri bir tesiste mevcut durumun değerlendirilmesi ve tasarruf potansiyellerinin belirlenmesi çalışmalarının tümüdür.
ISO 50001 Enerji Yönetim Sisteminde VAP (Verimlilik Arttırıcı Proje) Desteğinden Yararlanmak
VAP’larının (Verimlilik Arttırıcı Projeler) desteklenmesini isteyen endüstriyel işletmeler, Enerjinin Kullanımında Verimliliğin Artırılmasına Dair Yönetmelik ekinde yer alan Ek-3’te belirtilen esaslara uygun olarak hazırladıkları veya şirketlere hazırlattıkları projelerini aynı esaslara uygun olan enerji etüt raporu ile birlikte her yıl Ocak ayında Genel Müdürlüğe sunar.
Endüstriyel işletme, desteklerden yararlanmak üzere en fazla iki VAP ile başvuruda bulunabilir. VAP’larının desteklenmesi Kurul tarafından onaylanan endüstriyel işletmeler bu VAP’larına ilişkin uygulama raporları onaylanana kadar yeni bir VAP’ın desteklenmesi için başvuruda bulunamaz.
Verimlilik Artırıcı Proje (VAP) Desteklerinden yararlanmak İsteyen Endüstriyel İşletmelerin aşağıdaki koşulları yerine getirmesi gerekmektedir:
- Endüstriyel İşletmenin Enerji Bakanlığı veri tabanında (ENVER PORTAL) kayıtlı olması,
- Enerji yöneticisinin bulunması,
- Enerji tüketimi ve enerji yönetimi uygulamalarına ilişkin bilgilerini Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü’ne (YEGM) iletilmiş olması,
- ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi-Kullanım Kılavuzu ve Şartlar Standardı belgesine sahip olması veya bu konuda çalışmalara başlamış olması,
Yıllık enerji tüketimi 1000 TEP’in üzerinde ve yukarıdaki koşulları sağlayan her endüstriyel işletme, YEGM tarafından yetkilendirilmiş bir Enerji Verimliliği Danışmanı (EVD) Şirketinin hazırlamış olduğu VAP DOSYASI ile hibelerden yararlanabilmek için başvuru yapabilmektedir.
Verimlilik Artırıcı Proje (VAP) başvurusu olarak değerlendirilecek projenin;
- Geri ödeme süresinin 5 yıldan az olması,
- Uygulama bedelinin KDV hariç en fazla 1 milyon TL olması,
- Uygulama süresinin en fazla 2 yıl olması gerekmektedir.
Destek ödemesi, uygulama sonrasında gerçekleşecek olup, destek miktarı, proje uygulama bedelinin en fazla %30’u (300.000 TL) olacak şekilde sınırlandırılmıştır.
ISO 50001 Enerji Yönetimi Sistemi danışmanlığı ile ilgili uzman kadromuzdan destek almak ve tüm sorularınız için bizimle iletişime geçin!