CE Markalamanın Getirdiği Sorumluluklar
CE Markalamanın Getirdiği Sorumluluklar
Üretici Açısından CE Markalamanın Getirdiği Sorumluluklar
Yeni Yaklaşım Anlamında Bir Üretici Birlik Pazarına Kendi Adını Sürmek Amacıyla Bir Ürünün Tasarım Ve Üretiminden Sorumlu Kişidir.
Üretici, Birlik Sürülmesi Planlanan Ürünün Tasarım Ve Üretimini, Uygulanan İlgili Yeni Yaklaşım Direktiflerinin Temel Gereklerine Uygunluğunun Değerlendirilmesini Temin Etmekle Yükümlüdür.
Üretici Hazır Ürünler, Hazır Parçalar Veya Bileşenler Kullanılabilir Veya İşlerini Bir Taşerona Yaptırtabilir. Ancak, Genel Kontrol Sürekli Üreticide Olmalı Ve Üretici Ürünle İlgili Sorumluluk Almak İçin Gerekli Yeterliliğe Sahip Olmalıdır.
Üretici, Kendi Adı Altında Birlik Piyasasına Sürmek Amacıyla, Bir Ürünün Tasarım Ve Üretiminden Sorumlu Olan Gerçek Veya Tüzel Kişidir. Üreticinin Sorumlulukları, Kendi Adına Ürünü Topluluk Piyasasına Sürmek Amacıyla, Ürünü Monte Eden, Paketleyen, İşleyen Veya Hazır Yapım Ürünleri Etiketleyen Gerçek Veya Tüzel Kişilere De Uygulanır. Ayrıca, Üreticinin Sorumluluğu Ürünün Kullanım Amacını Farklı Temel Gerekleri Uygulamaya İhtiyaç Duyuracak Şekilde Değiştiren Veya Yeni Kabul Edilebilecek Bir Ürün Ortaya Çıkaran Kişilere De Uygulanır.
Üretici Ürünü Kendi Başına Tasarlayabilir Ve Üretebilir. Alternatif Olarak, Kendi Adına Birlik Pazarına Sürülmek Üzere Bir Başkasına Tasarımı, Üretimi, Montajı, Paketlemeyi, İşlemeyi Ve Etiketlemeyi Yaptırabilir Ve Kendini Üretici Olarak Tanıtabilir. Bir Taşeronun Görevlendirildiği Yerde, Üretici Ürün Üzerindeki Kontrolünü Korumalı Ve Yeni Yaklaşım Direktifleri Kapsamındaki Sorumlulukların Yerine Getirmesi İçin Gerekli Bilgileri Sağlayabilmelidir. Faaliyetlerinin Bazılarını Veya Tamamını Taşerona Veren Üretici Sorumluluklarını Ortadan Kaldıramaz, Örneğin; Yetkili Temsilciye, Dağıtıcıya, Toptancıya, Perakendeciye, Kullanıcıya Veya Taşerona Aktaramaz.
Üretici, Ürünü Kendisinin Tasarlayıp Üretmesine Veya Kendi Adı Altında Piyasaya Sürülmesinden Dolayı Üretici Olarak Kabul Edilmesine Bakılmaksızın, Ürünün İlgili Uygulanan Direktiflere Uygunluğunun Değerlendirilmesi İçin Tek Ve Nihai Sorumludur.
Üretici;
Ürünün İlgili Direktif Veya Direktiflerde Belirlenen Temel Gereklere Uygun Olarak Tasarlanması Ve Üretilmesi Ve
Ürünün Uygunluk Değerlendirmesinin İlgili Direktif Veya Direktiflerde Belirlenen Prosedürlere Uygun Olarak Gerçekleştirilmesinden Sorumludur.
Üretici İlgili Yeni Yaklaşım Direktiflerinin Bütün Hükümleri İle Uyumlu Olan Ürünlerin Sorumluluğunu Taşımayı Mümkün Kılabilecek Tasarım Ve Üretim Bilgisine Sahip Olmakla Yükümlüdür. Bu, İmalatçının Ürünü Kendi Başına Tasarladığı, Ürettiği, Paketlediği, Ve Etiketlediği Durumlar İle Bu İşlemlerin Bazılarını Veya Tamamını Bir Taşerona Yaptırdığı Durumlara Eşit Olarak Uygulanır.
Uygunluk Değerlendirmesine Gelince, Üreticinin Sorumluluğu Uygulanan Prosedüre Bağlıdır. Genel Bir Kural Olarak, Üretici Üretim Sürecinin Ürünün Uygunluğunu Sağlamasını, CE İşaretinin Ürüne İliştirilmesini, Teknik Dosyanın Hazırlanmasını Ve AB Uygunluk Beyanının Düzenlenmesini Teminen Gerekli Bütün Önlemleri Almalıdır. Direktife Bağlı Olarak, Üreticinin Test Ve Belgelendirme İçin Ürünün Üçüncü Bir Tarafa (Genellikle Bir Onaylanmış Kuruluşa) Veya Onaylanmış Kuruluşun Belgelendirdiği Kendi Kalite Sistemine Sahip Olması Gerekebilir. Ayrıca Bazı Direktifler Tamamlayıcı Hükümler Getirmektedirler (Ürüne Açıklama Bilgilerinin Eşlik Etmesi Gereği Gibi).
Direktifler Genellikle Üreticinin Ürünün Üzerinde Tanıtılmasını Gerektirmektedir Örneğin; Ürününün Üzerindeki Bir İşarette Veya Ürünün Beraberindeki Bir Belgede Belirtilerek. Ancak, Bazen Ürünün Tasarımı Ve Üretiminden Gerçekte Kimin Sorumlu Olduğunun Belirlenmesi Mümkün Olmaz. Aksi Öngörülmedikçe, Bu Durum Ürünü Topluluk Pazarına Süren Kişinin ( Örneğin; Yeni Veya Kullanılmış Bir Ürünü Üçüncü Bir Ülkeden İthal Eden Gerçek Veya Tüzel Kişi) Sorumluluğunu Azaltmaz. Buna Göre, Ürünü Topluluk Pazarına Süren Kişi Ürünün İlgili Direktiflere Uygunluğunu Ve Münasip Uygunluk Değerlendirme Prosedürlerini Gerçekleştirmeyi Temin Etmek Zorundadır.
Bir Ürün Piyasaya Sürülmeden Önce Hizmete Sunulabilir (Üreticinin Kendi Kullanımı İçin Ürettiği Ürünler). Böyle Bir Durumda Ürünü Hizmete Sunan Kişi Üreticinin Sorumluluklarını Yüklenmiş Kabul Edilir. Buna Göre, Ürünü Hizmete Sunan Kişi Ürünün Direktif Hükümleri İle Uyumlu Olmasını Ve Münasip Uygunluk Değerlendirme Prosedürlerinin Gerçekleştirilmesini Temin Etmek Zorundadır.
Yeni Yaklaşım Direktifleri Birlik İçindeki Bir Üreticinin Varlığını Gerektirmez. Bu Yüzden, Bir Üreticinin Direktiflerinden Kaynaklanan Sorumlulukları Birlik Dışında Veya Bir Üye Devlette Bulunup Bulunmamasına Bakılmaksızın Aynıdır.
Ürün Sorumluluğu Ve Genel Ürün Güvenliği Direktifleri
Yeni Yaklaşım Kapsamındaki Üretici Kavramı Ürün Sorumluluğu Ve Genel Ürün Güvenliği Direktifleri Bakımından Farklılık Gösterir.
Ürünün Uygunsuzluğundan Sorumlu Tutulabilecek Olan Tedarik Veya Dağıtım Zincirindeki Herhangi Bir Kişiye Karşı Yasal Veya İdari Önlemler Alınabilir. Bu, Özellikle, İmalatçının Birlik Dışında Olduğu Durumlarda Söz Konusu Olabilir. Ürün Sorumluluğu Direktifine Göre, Üretici Kavramı Yeni Yaklaşım Direktiflerine Kıyasla Daha Fazla Ve Farklı Kişileri Kapsar.
Genel Ürün Güvenliği Direktifine Göre, Bir Üretici, Birlik İçinde Bulunduğunda, Bir Malın İmalatçısı Ve Ürüne Kendi Adlarını, Ticari Markalarını Veya Öteki Ayırt Edici İşaretlerini İliştirerek Kendini Üretici Olarak Takdim Eden Öteki Kişiler Veya Da Ürünü Tamir Edip Yenileyen Kişilerdir. Üretici, Üreticinin Birlik İçinde Yerleşik Olmadığı Durumlarda Onun Birlikteki Yetkili Temsilcisidir Veya Da Birlikteki Yetkili Temsilcinin De Bulunmadığı Durumlarda İthalatçıdır. Tedarik Zincirinde Yer Alan Öteki Kişiler Faaliyetleri Piyasadaki Ürünün Emniyetle İlgili Özelliklerini Etkilediği Derecede Üretici Olarak Kabul Edilirler.
Genel Ürün Güvenliği Direktifi Üreticilere Sadece Güvenli Ürünleri Piyasaya Sürme Yükümlülüğü Getirmektedir. Üreticiler, Her Biri Kendi Faaliyetlerinin Sınırları Dahilinde, Tüketicilere Bir Ürünün Yapısı Gereği Taşıdığı Riskleri, Bu Tür Risklerin Yeteri Derecede Uyarı Olmadan Farkına Varılamayacağı Yerlerde, Değerlendirmelerini Sağlayacak Ve Bu Risklere Karşı Alınacak Önlemlerle İlgili Bilgileri Sağlamakla Yükümlüdürler. Aynı Zamanda Olası Risklerden Haberdar Olmak Ve Gerektiğinde Ürünün Piyasadan Toplatılması Da Dahil Uygun Bütün Önlemleri Almak Hususlarında Ürünün Özellikleri İle Orantılı Tedbirleri Uygulamaya Koymakla Yükümlüdürler.
Yetkili Temsilci
Üretici Kendi Adına Yetkili Temsilci Olarak Hareket Etmesi İçin Bir Gerçek Veya Tüzel Kişiyi Görevlendirebilir.
Yeni Yaklaşım Direktiflerine Göre Yetkili Temsilci Topluluk İçinde Yerleşik Olmalıdır.
Yetkili Temsilci Açık Bir Şekilde Üretici Tarafından Tayin Edilir Ve Üye Devletin Yetkili Kuruluşları Tarafından Üreticinin Yerine, Onun Söz Konusu Yeni Yaklaşım Direktifleri Kapsamındaki Yükümlülükleri İle İlgili Olarak, Tayin Edebilirler.
Üretici, Bir Yetkili Temsilcinin Kendi Adına Gerçekleştireceği Faaliyetlerden Genel Olarak Sorumlu Olmaya Devam Edecektir.
Üretici Birlik İçinde Veya Herhangi Başka Bir Yerde Yerleşik Olabilir. Her İki Durumda Da, Üretici, İlgili Direktiflerin Gerektirdiği Belli Faaliyetleri Kendi Adına Gerçekleştirmesi İçin Birlik İçinde Bir Yetkili Temsilci Görevlendirebilir. Ancak, Birlik Dışında Yerleşik Olan Bir Üretici, Bazı Avantajlar Sunmasına Rağmen, Bir Yetkili Temsilciye Sahip Olmak Zorunda Değildir.
Yeni Yaklaşım Direktiflerine Göre, Üreticinin Adına Hareket Edebilmek İçin Yetkili Temsilci Birlik İçinde Yerleşik Olmalıdır. Üreticilerin Ticari Temsilcileri (Örneğin; Yetkili Dağıtıcıları) Topluluk İçinde Yerleşik Olmalarına Bakılmaksızın, Yeni Yaklaşım Direktiflerindeki Anlamda Yetkili Temsilcilerle Karıştırılmamalıdır.
Görevlerin Üreticiden Yetkili Temsilciye Aktarımı, Özellikle Görevlerin Muhtevası Ve Temsilcinin Yetki Sınırlarının Tanımlanması Amacıyla Açık Bir Şekilde Ve Yazılı Olarak Yapılmalıdır. Uygunluk Değerlendirme Prosedürlerine Ve Söz Konusu Direktife Bağlı Olarak Yetkili Temsilci Örneğin; Ürünün Temel Gereklere Uygunluğunu Temin Ve Beyan Etmekle, CE İşaretinin Ve Onaylanmış Kuruluşun Kimlik Numarasının Ürüne İliştirilmesini, AB Uygunluk Beyanının Düzenlenmesini Ve İmzalanmasını Temin Etmekle Veya Ulusal Gözetim Kuruluşlarının Kullanımına Sunmak Üzere Beyanı Ve Teknik Dosyayı Bulundurmakla Görevlendirilebilir.
Direktiflere Uygun Olarak Yetkili Temsilciye Verilebilen Görevler İdari Bir Niteliğe Sahip Olmaktadır. Bu Yüzden, Akis Belirtilmedikçe, Üretici Ne Ürünlerin Uygunluğunu Sağlayacak Nitelikteki Bir Üretim Sürecini Temin Etmeye Yönelik Faaliyet Ve Önlemleri Ne De Teknik Dosyanın Hazırlanması Görevini Yetkili Temsilciye Verebilir. Ayrıca, Bir Yetkili Temsilci Ürünü İle İlgili Direktif Hükümlerine Uygun Hale Getirmek Amacıyla Kendi İnsiyatifiyle Değiştiremez.
Yetkili Temsilci Aynı Zamanda Bir Taşeron Olarak Da Hareket Edebilir. Buna Göre, Bir Taşeron Olarak, Örneğin; Ürün Üzerindeki Tüm Kontrol Ve Uygulanan Direktiflere Uygunlukla İlgili Sorumluluğun Üreticide Kalması Şartıyla, Ürünün Tasarım Ve Üretim Aşamasının Bir Parçası Olabilir.
Yetkili Temsilci Aynı Zamanda Yeni Yaklaşım Direktiflerindeki Anlamıyla İthalatçı Veya Ürünün Piyasaya Sürülmesinden Sorumlu Kişi Olarak Da Hareket Edebilir. Buna Göre Sorumlulukları Da Genişletilmiş Olacaktır.
İthalatçı / Piyasaya Arzdan Sorumlu Kişi
Bir İthalatçı (= Ürünün Piyasaya Arzından Sorumlu Bir Kişi) Yeni Yaklaşım Direktiflerindeki Anlamıyla Bir Ürünü Üçüncü Bir Ülkeden Birlik Pazarına Getiren Ve Topluluk İçinde Yerleşik Olan Gerçek Veya Tüzel Kişidir.
İthalatçı, Üreticinin Birlik İçinde Yerleşik Olmaması Ve Topluluk İçinde Bir Yetkili Temsilcinin De Bulunmaması Halinde, Ürünle İlgili Olan Bilgileri Piyasa Gözetim Kuruluşlarına Temin Edebilecek Halde Olmalıdır.
Birliğe Bir Ürünü İthal Eden Gerçek Ve Tüzel Kişi, Bazı Durumlarda, Yeni Yaklaşım Direktiflerine Göre Üreticiye Düşen Sorumlulukları Yerine Getirmek Zorunda Olan Kişi Olarak Kabul Edilebilir.
Bir Ürünü Üçüncü Bir Ülkeden Birlik Pazarına Getiren Topluluk İçinde Yerleşik Olan Bir İthalatçı Yeni Yaklaşım Direktiflerine Göre Sınırlı Fakat Belirli Bir Sorumluluğa Sahiptir. Bazı Direktiflerde, İthalatçıya Atfen Piyasaya Arzdan Sorumlu Kişi İfadesi Kullanılmaktadır.
Yeni Yaklaşım Direktiflerine Göre İthalatçı (Piyasaya Arzdan Sorumlu Kişi) AB Uygunluk Beyanının Bir Örneğini Piyasa Gözetimi Kuruluşlarına Sağlayabilmeli Ve Teknik Dosyayı Faydalanmaya Hazır Durumda Bulundurmalıdır. Bu Sorumluluk Sadece Üreticinin Topluluk İçinde Yerleşik Olmaması Ve Toplulukta Bir Yetkili Temsilcisinin Bulunmaması Durumlarında İthalatçıya (Piyasaya Arzdan Sorumlu Kişi) Düşmektedir. Bu Yüzden, İthalatçı (Piyasaya Arzdan Sorumlu Kişi) İstendiğinde Piyasa Gözetimi Kuruluşlarına Sunulmak Üzere Belgelerin Hazır Bulundurulacağı Hususu İle İlgili Olarak Üreticiden Yazılı Resmi Bir Teminat Talep Etmelidir.
İthalatçı İçin Ne Üreticinin Bir Görevlendirilmesine Ne De Yetkili Temsilci Gibi Bir Tercihli İlişkiye İhtiyaç Vardır. Ancak, İthalatçı Sorumluluklarını Yerine Getirmek İçin Üretici İle Bir Bağlantı Kurulabilmesini Temin Etmelidir.
İthalatçı Üretici Adına İdari Görevleri Gerçekleştirmek İsteyebilir. Böyle Bir Durumda İthalatçı, Toplulukta Yerleşik Olmak Kaydıyla, Yetkili Temsilci Olarak Üretici Tarafından Açıkça Görevlendirilmelidir.
Bazı Durumlarda İthalatçı Atfı Yapılan Kişi Üreticinin Sorumluluklarını Yerine Getirebilecek Durumda Olabilir. Bu Yüzden, İthalatçı Ürünün Temel Gereklere Uygun Olmasını Ve Uygunluk Değerlendirme Prosedürlerinin Uygulanmasını Temin Edecektir.
Dağıtıcı İçin CE Markalamanın Getirdiği Sorumluluklar
Dağıtımla İlgili Hükümler Genel Olup Yeni Yaklaşım Direktiflerinin Kapsamında Değildir.
Dağıtıcı, Tedarik Zincirinde Ürünün Birlik Pazarına Arzından Sonraki Ticari Faaliyetleri Yapan Gerçek Veya Tüzel Kişidir Olarak Kabul Edilir.
Dağıtıcı Açıkça Uygunsuz Olan Ürünlerin Birlik Piyasasına Sürülmemesi İçin Lazım Gelen Özeni Göstermek Durumundadır. Aynı Zamanda Bu Tarz Hareket Ettiğini Ulusal Piyasa Gözetimi Kuruluşlarına Gösterebilmelidir.
Tedarik Zincirindeki Perakendeciler, Toptancılar Ve Dağıtıcıların Yetkili Temsilci Gibi Üretici İle Tercihli Bir İlişki İçinde Olmalarına Gerek Yoktur. Ürünün Topluluk Piyasasına Sürülmesinden Sonra Kendi Adlarına Veya Üretici Adına Ticari Faaliyetlerde Bulunabilirler.
Dağıtıcı Lazım Gelen Özenle Hareket Etmeli Ve Uygulanan İlgili Direktifler Hakkında Temel Bir Bilgi Sahibi Olmalıdır. Örneğin; Hangi Ürünlerin CE İşareti Taşımak Zorunda Olduğunu, Ürüne Hangi Bilgilerin(Örneğin; AB Uygunluk Beyanı) Eşlik Etmesi Gerektiğini, Kullanım Kılavuzunun Veya Ürünle Birlikte Bulunan Öteki Belgelerin Lisanla İlgili Gereklerini, Ürünün Uygunsuzluğunun Açık Göstergesinin Ne Olduğunu Bilmelidir. Buna Göre, Uygunsuz Olduğunu Bildiği Veya Sahip Olduğu Bilgiler Çerçevesinde Bilmesi Gerektiği Varsayılan Ürünleri Arz Edemez. Ayrıca, Bu Riskleri Azaltacak Veya Önüne Geçecek Adımları Atmada İşbirliği Yapmalıdır.
Dağıtım Koşulları (Örneğin; Taşıma Veya Depolama) Uygulanan Direktiflerin Hükümleri İle Uyumunun Devam Ettirilmesine Bir Etkide Bulunabilir. Örneğin; Bu Ölçüm Aletleri Ve Tıbbi Cihazlar Bakımından Söz Konusu Olabilir. Bu Yüzden, Dağıtım Koşullarından Sorumlu Kişi Ürünün Uygunluğunu Korumak İçin Gerekli Olan Önlemleri Alacaktır. Bu, Birlikteki İlk Kullanımı Esnasında Ürünün Temel Gereklerle Uyumlu Olmasını Sağlamak İçindir.
Bir Birlik Mevzuatının Bulunmaması Durumunda, Dağıtım Koşulları AB Anlaşmasının 28 Ve 30 Uncu Maddelerine Göre, Bir Dereceye Kadar Ulusal Düzeyde Düzenlenebilir. Özel Bir Meslek Grubunun Üyelerine Münhasıran Belli Ürünlerin Dağıtımı Hakkını Veren Ulusal Mevzuat, Belli Kanallardan Satışı Sınırlandığı Ölçüde, İthal Ürünlerinin Pazarlama Olanaklarını Etkileyebilecek Bir Niteliktedir. Buna Göre Bu Tür Bir Mevzuat İthalatta Miktar Kısıtlamaları İle Eş Etkiye Sahip Olacak Bir Önlem Oluşturabilir. Ancak, Kamu Sağlığını Koruma Gerekçesiyle Bu Amaca Yönelik Oldukları Ve Amaca Varmak İçin Gerekli Olanın Ötesine Geçmedikleri Takdirde Bu Tür Önlemler Haklı Görülebilir.
Yeni Yaklaşım Direktifleri Dağıtıcının Üreticinin Sorumluluklarını Yükleneceğini Öngörmektedir. Bu Yüzden, Örneğin; Kendisi Aynı Zamanda Birlik İçinde Yetkili Temsilci Olarak Atanmış Veya İthalatçı (Piyasaya Arzdan Sorumlu Kişi) Olmadıkça, AB Uygunluk Beyanının Veya Teknik Dosyanın Bir Nüshası Dağıtıcıdan Talep Edilemez. Bununla Birlikte, Dağıtıcı Ulusal Gözetim Kuruluşuna, İmalatçı Veya Onun Topluluktaki Yetkili Temsilcisinin Yahut Kendisine Ürünü Sağlayan Kişinin Direktifçe Öngörülen Tedbirleri Aldığını Temin Ettiğini Ve Bu Konuda Gerekli Özeni Gösterdiğini Sergilemekle Yükümlüdür. Dağıtıcı, Gözetim Kuruluşuna AT Uygunluk Beyanını Ve Teknik Dosyanın Gerekli Parçalarını Elde Etmede Yardımcı Olmak Üzere, Üreticiyi, Topluluktaki Yetkili Temsilcisini, İthalatçıyı Veya Ürünü Kendisine Tedarik Eden Kişiyi Teşhis Edebilmelidir.
Genel Ürün Güvenliği Direktifine Göre Dağıtıcı Tedarik Zincirinde Yer Alan Ve Faaliyetleri Ürünün Güvenliğe İlişkin Özelliklerini Etkilemeyen Kişidir. Direktif, Dağıtıcının Ürünün Açıkladığı Genel Emniyet Gereklerine Uygunluğu Sağlamaya Yardım Amacını Göz Önünde Bulundurarak, Özellikle Mesleki Bilgileri Çerçevesinde Uygunsuz Olduğunu Bildiği Veya Bilmesi Gerektiği Ürünleri Tedarik Etmeyerek, Hareket Etmesini Gerektirmektedir. Dağıtıcılar, Faaliyetleri Sınırları Dahilinde, Özellikle, Ürünün Taşıdığı Risklerle İlgili Bilgileri İleterek Ve Bu Riskleri Önlemek İçin Alınacak Tedbirlerde İşbirliğine Girerek, Piyasadaki Ürünlerin Emniyet Durumunun İzlenmesine Katılmalıdırlar.
Montajcı Ve Kurucu Açısından CE Markalamanın Getirdiği Sorumluluklar
Piyasaya Sürülmüş Bulunan Bir Ürünün Kurucusu Ve Montajcısı Ürünün Birlik Sınırlarında İlk Defa Kullanımı Sırasında Hala Temel Gereklerle Uyumlu Durumda Bulunmasını Teminen Gerekli Önlemleri Almalıdır. Bu, Söz Konusu Direktifin Hizmete Sunulma Faaliyetini Kapsadığı Ve Bu Tür Manipülasyonların Ürünün Uygunluğunu Etkileyebileceği Ürünlere Uygulanır.
Bazı Ürünler Sadece Montaj Yapılmak, Tesis Edilmek Veya Diğer Bazı İşlemlerden Geçirilmeden Sonra Kullanılabilir. Bu Örneğin; Makineler, Kişisel Koruyucu Donanımlar, Ölçüm Aletleri, Gaz Yakan Aletler Ve Haberleşme Terminal Cihazları Bakımından Söz Konusu Olabilir.
Söz Konusu Direktifin Hizmete Sunmayı Kapsadığı Ve Montaj, Kurma Ve Öteki Manipülasyonların Ürünün Uygunluğunun Devamı Üzerinde Etkiler Yapabileceği Yerlerde, Bu Tür Manipülasyonlardan Sorumlu Kişiler Temel Gereklerle Bir Uyumsuzluğa Yol Açmamayı Temin Etmelidirler. Bu Ürünün Topluluk Sınırlarındaki İlk Kullanımı Esnasında İlgili Direktiflerin Hükümleri İle Uyumlu Olmasını Temin Etmek İçindir.
Kullanıcı (İşveren) Açısından CE Markalamanın Getirdiği Sorumluluklar
Yeni Yaklaşım Direktifleri Hizmete Sunma İle İlgili Olanlardan Başka Kullanıcılar Bakımından Yükümlülükler Getirmemektedir. İşyerinin Emniyet Ve Sağlığı İle İlgili Olan Birlik Mevzuatının Yeni Yaklaşım Direktiflerinin Kapsamındaki İşyerinde Kullanılan Ürünlerin Kullanımı Ve Bakımı Üzerinde Bir Etkisi Vardır.
Yeni Yaklaşım Direktiflerinin Kapsamına Giren Pek Çok Ürün İşyerlerinde Kullanılmakta Olan Ürünlerdir.Bir İşveren, Bir İşçi İle İş İlişkisi Bulunan Ve Yüklenme Ve Kuruluşla İlgili Sorumlulukları Bulunan Gerçek Veya Tüzel Kişidir.
İşyerinde Çalışanların Kullandıkları İş Ekipmanları İçin Asgari Sağlık Ve Güvenlik Gerekleri İle İlgili Direktife Göre (89/655/EEC, Tadilat 95/63/EC) İşveren Kullanılacak İş Ekipmanını Yapılacak İşe Uygun Olmasını Ve İşçilerin Emniyet Ve Sağlığına Zarar Vermeden Kullanılabilmesini Teminen Gerekli Önlemleri Almalıdır. İşveren, Sadece Uygulanan Direktiflerin Hükümleri İle Veya Eğer Öteki Direktiflerin Hiçbiri Uygulanamıyor Veya Kısmen Uygulanabiliyorsa, 89/655/EEC Sayılı Direktifin Ekinde Belirtilen Asgari Gereklerle Uyumlu Olan İş Ekipmanlarını Alabilir Ve Kullanabilir. İşveren, İş Ekipmanlarının Öyle Bir Seviyede Korunmasını Da Teminen Gerekli Önlemleri Almalıdır. Ayrıca, İşveren, İş Ekipmanının Kullanımı Konusunda İşçilere Eğitim Ve Bilgiler Sağlamakla Yükümlüdür.
Kişisel Koruyucu Ekipmanların Çalışanlar Tarafından İşyerinde Kullanım İçin Asgari Emniyet Ve Sağlık Gerekleri İle İlgili Direktif (89/656/EEC)’ E Göre, Bu Tür Ekipmanlar Tasarım Ve Üretimde Sağlık Ve Emniyetle İlgili Birlik Hükümleri İle Uyumlu Olmak Zorundadır ( Bu Kişisel Koruyucu Donanımlarla İlgili Yeni Yaklaşım Direktifidir). Ayrıca, Ekipman İşyerinde Var Olabilecek Riskler Bakımından Uygun Olmalı, Ergonomik Gerekler Ve İşçinin Sağlık Durumu Göz Önünde Bulundurulmalı, Doğru Bir Şekilde Giyilmeli Veya Takılmalı Ve Birden Fazla Ekipmanın Eş Zamanlı Olarak Kullanılacağı Yerde Bunların Birbirine Uyumluluğu Sağlanmalıdır. İşverenin, Kişisel Koruyucu Donanımı Seçmeden Önce Gerekleri Karşılayıp Karşılamadığını Değerlendirmesi Gerekmektedir.
Gösterge Ekranı İle Yapılan İşlerdeki Asgari Sağlık Ve Emniyet Gerekleri Direktifi (90/270/EEC)’Ne Göre İşverenler Sağlık Ve Güvenlik Koşullarını Özellikle Görme Gücü, Fiziksel Problemler Ve Stresle İlgili Olarak, Değerlendirmek Amacıyla İş İstasyonlarının Analizini Yapmakla Yükümlüdürler. Bu Direktif, Gösterge Ekranları Ve Öteki Ekipmanlar İçin Asgari Gerekleri De Belirlemektedir.
İşyerlerinde İşçilerin Sağlık Ve Emniyeti İle İlgili Gelişmeleri Teşvik İçin Alınacak Önlemler İlişkin Direktif(89/391/EEC)’E Göre, İşçiler, Mümkün Olduğu Kadar, Kendilerinin Ve İşyerinde Faaliyetlerinden Etkilenen Diğer Kişilerin Sağlık Ve Emniyetlerine Dikkat Etme Konusunda Genel Bir Sorumluluğa Sahiptir. Eğitime Ve İşverenlerinin Verdiği Kullanım Talimatlarına Uygun Olarak, Örneğin; Makineleri, Cihazları Ve Öteki Üretim Araçlarını Ve Kişisel Koruyucu Donanımları Doğru Bir Şekilde Kullanmak Zorundadırlar.
89/391/EEC, 89/655/EEC, 89/656/EEC Ve 90/270/EEC Sayılı Direktifler Asgari Gerekleri Belirlemektedir. Böylece Üye Devletlere AB Anlaşmasının Belirlediği Sınırlar Çerçevesinde Olmak Kaydıyla, Daha Sıkı Hükümler Getirme Veya Varsa Bunları Sürdürme İmkanı Verilmektedir. Ayrıca, Yeni Yaklaşım Direktiflerinin Hükümlerine Uyulmalıdır. Ve Bu Yüzden Ek Ulusal Gerekler Ne Yeni Yaklaşım Direktifinin Kapsamındaki Üründe Bir Değişikliğe Ne De Bu Ürünlerin Piyasaya Arz Koşullarında Bir Etkiye Yol Açmalıdır.
Ürün Sorumluluğu
Kişilere Ve Mallara Zarar Veren, Topluluk İçinde Üretilmiş Veya İthal Edilmiş Herhangi Bir Ürün Ürün Sorumluluğu Direktifinin Kapsamına Girer. Bu Yüzden, Bu Direktif Yeni Yaklaşım Direktiflerinin Kapsamına Giren Ürünlere De Uygulanır.
Ürün Sorumluluğu Direktifi Topluluktaki Üretici Ve İthalatçılar İçin Sıkı Bir Sorumluluk Rejimi Getirmektedir.
Ürün Sorumluluğu Direktifi Nihai Ürünün Bileşenleri Ve Ham Maddelerinin Yanı Sıra Bütün Taşınırları Ve Elektriği De Kapsamına Almaktadır. Hizmetler Şu Anda Kapsam Dışında Bulunmaktadır. İkinci Olarak, Direktif Sadece Normal Olarak Bir Kişinin Bekleyeceği Emniyet Gereklerini Sağlamayan Hatalı Ürünlere Uygulanır. Bir Ürünün Amaçlandığı Kullanım İçin Uygun Olmaması Yeterli Değildir. Sadece Eğer Bir Ürün Emniyetten Yoksunsa Direktifler Uygulanır. Sonradan Daha İyi Bir Ürünün Yapılması Eski Modelleri Kusurlu Duruma Düşürmez.
Zararları Tazmin Sorumluluğu Üreticiye Düşmektedir. Üretici, Ya Bir Ürünün Veya Tamamlanmış Ürünün Bir Bileşeninin İmalatçısı, Herhangi Bir Hammaddenin Üreticisi Veya Kendisini Üretici Olarak Takdim Eden (Örneğin; Bir Ticari Marka Koyarak) Kişidir. Ürünleri Üçüncü Ülkelerden Topluluk Pazarına Getiren İthalatçılar Ürün Sorumluluğu Direktifine Göre Hep Üretici Olarak Kabul Edilirler. Eğer Üretici Belirlenemezse Ürünün Her Türlü Tedarikçisi Zarar Gören Kişiyi, Üreticinin Veya Ürünü Kendisine Sağlayanın Kimliği Konusunda Makul Bir Süre Zarfında Bilgilendirilmemesi Durumunda, Sorumlu Duruma Düşecektir. Aynı Zarardan Dolayı Birden Fazla Kişinin Sorumlu Olması Durumunda Hepsinin Ortaklaşa Ve Bireysel Sorumlulukları Söz Konusu Olacaktır.
Hatalı Ürünün Kişiler Bakımından (Ölüm, Yaralanma) Ve Özel Mülkiyetleri(Özel Kullanım İçin Mallar) Bakımından Yol Açtığı Zararları Üretici Tazmin Etmelidir. Ancak, Direktif Bir Vaka Bakımından 500 Euro Nun Altındaki Herhangi Bir Zararı Kapsamına Almamaktadır. Maddi Olmayan Zararlar (Acı Çekme Gibi) Ulusal Mevzuat Tarafından Düzenlenebilir. Direktif Kusurlu Ürünün Kendi Kendini İmhası Durumunu Kapsamamaktadır Ve Bu Yüzden Bununla İlgili Olarak Ürün Sorumluluğu Direktifinde Bir Tazmin Yükümlülüğü Bulunmamaktadır. Bu Durum İçin Ulusal Hukuk Hükümleri Saklıdır.
Ürün Sorumluluğu Direktifi Üye Devletlere Minimum 70 Milyon Euro Olmak Üzere, Seri Kazalar İçin Bir Mali Tavan Belirleme İzni Vermektedir. Ancak, Üyelerin Çoğu Bu İmkanı Kullanmamıştır.
Üretici Ürünün Yol Açtığı Zararlardan Otomatik Olarak Sorumlu Değildir. Zarar Gören Kişi, Kusurlu Ürünü Satın Alan Veya Kullanan Kişi Olmasına Bakılmaksızın, Tazminat Hakkı İddiasında Bulunmalıdır. Kurbana Sadece, Zarar Gördüğünü, Ürünün Kusurlu Olduğunu Ve Zararın Bu Üründen Kaynaklandığını Kanıtladığında Ödeme Yapılır. Zarar Gören Kişi Bu Zarar Katkıda Bulunursa Üreticinin Sorumluluğu Azalabilir Veya Hatta Reddedilebilir. Ancak, Ürün Sorumluluğu Direktifi Üreticinin Kusursuz Sorumluluğunu Temel Aldığından Kurban Üreticinin İhmalci Davrandığını Kanıtlamak Zorunda Değildir. Böylece Üretici; Uğranılan Zarara Üçüncü Bir Tarafın Bir Hareketi Veya İhmalkarlığı Katkıda Bulunmuş, Standartları Uygulamış Veya Ürün Test Edilmiş, İhmalci Davranmadığını Kanıtlamış Olsa Bile Sorumluluktan Kurtulamayacaktır.
Eğer Üretici Şunları İspatlarsa Tazminat Ödemekten Kurtulacaktır:
Ürünü Piyasaya Kendisinin Sürmediğini (Örneğin; Ürünün Çalınmış Olması Durumu)
Piyasaya Sürüldüğünde Ürünün Kusurlu Olmadığını (Böylece Kusurun Sonradan Oluşmuş Olduğunu Kanıtlar)
Ürünün Satılmak Amacıyla Üretilmediğini
Kusurun Kamu Kuruluşları Tarafından Yayımlanan Zorunlu Düzenlemelere Uygunluktan Kaynaklandığını (Bu Durum Ulusal Ve Avrupa Standartları İle Uluslar Arası Standartları Dışlamaktadır)
Ürünün Piyasaya Sürüldüğü Esnadaki Bilimsel Ve Teknik Bilgi Durumunun Kusuru Anlamaya Yetecek Derecede Bulunmadığını (Gelişmeden Kaynaklanan Riskler Savunması) Veya
Bir Taşeron Olarak Bulunduğu Durumlarda, Kusurun Ya Tamamlanmış Ürünün Tasarımından Veya Tamamlanmış Ürünün Üreticisinin Kendisine Verdiği Hatalı Talimatlardan Kaynaklandığını Kanıtlamalıdır.
Üreticinin Sorumluluğu, Henüz Bir Karara Bağlanmamış, Süregelen Hukuki Bir Dava Söz Konusu Olmadıkça, Ürün Piyasaya Sürüldükten On Yıl Sonra Sona Erer. Ayrıca, Zararın, Kusurun Ve Üreticinin Mağdur Tarafından Tespitini Müteakip Üç Yıl İçerisinde Mağdurun Resmi Bir Girişimde Bulunması Gerekmektedir. Zarar Gören Kişi İle İlgili Olarak Sorumluluğun Kaldırılması Konusunda Anlaşma Yapılamaz.
Ürün Sorumluluğu Direktifi, Üye Devletlerin Sorumluluk Konusundaki Öteki Mevzuatı Yürürlükten Kaldırmasını Gerektirmez. Bu Bağlamda, Direktifteki Rejim, Sorumlulukla İlgili Daha Önceden Mevcut Olan Ulusal Kurallara Dahil Edilir. Hangi Esaslar Üzerine Dava Açılacağının Tercihi Mağdura Aittir.