CE Markalamada Modüler Yaklaşım
CE Markalamada Modüler Yaklaşım
1990 Yılından bu yana CE İşaretlemesi Sisteminde CE Markalamada Modüler Bir Anlayış Uygulanmaktadır. Modüler Anlayışın Temel Amacı, Uygunluk Değerlendirme Yöntemlerini, Ürünlerin Özelliklerini Ve Taşıdıkları Risk Oranlarını Dikkate Alarak Belirlemektir. Direktiflerde Yer Alan Teknik Gereklere Uyum Prosedürü, Bu Modüller Çerçevesinde Hazırlanmaktadır. Ürün Ve Ürün Grubuna Göre Değişiklik Gösteren Uygunluk Değerlendirme Yöntemi Sekiz Modülden Bir Veya Birden Fazlasını İçerebilir.
CE Markalamada Modüler Yaklaşıma Göre Sekiz Modül
Modül A: Üretim İç Kontrolü
Hem Tasarım Hem Üretim Safhalarını İçeren Bu Modülde Üretici, Ürünün İlgili Direktiflere Uygunluğunu Beyan Eder. Tasarım, Üretim Ve Kullanımını Açıklayan Teknik Dokümanları Hazırlar. Onaylanmış Kurumun Müdahalesi Gerekmemektedir.
Modül B: Ab Tip İncelemesi
Yalnızca Tasarım Aşamasını Kapsayan Bu Modül Genellikle Uygunluk Beyanı İle Birlikte Kullanılır. CE İşareti Şartı Aranmayan Bu Modül Çerçevesinde Onaylanmış Kurum, Ürün Örneğini İlgili Direktif Doğrultusunda Test Eder.
Modül C: Tipe Uygunluk Beyanı
Üretim Aşamasına Yönelik Olan Bu Modül Tek Başına Yeterli Değildir Ve Ab Tip İncelemesi Modülünden (Modül B) Sonraki Bir Aşamayı Temsil Eder. Ürünün İlgili Direktif Gereklerine Uyduğunu Kanıtlamak İçin Kullanılan Bu Modül Sonucunda Üretici Ürününe CE İşareti İliştirir Ve Uygunluk Beyanında Bulunur.
Modül D: Üretim Kalite Güvencesi
Üretim Aşamasını Kapsar Ve Modül B’yi Takip Eder. Onaylanmış Bir Kurum Tarafından Test Edilme Ve Onaylanma Sürecini İçerir. İzlediği Süreç ISO 9001’in Üretim, Tesis Ve Satış Sonrası Hizmet Kapsamı İle Benzerlik Gösterir. Üretim Sürecine Yönelik Bir Kalite Güvence Sistemi Kurulmasını Öngörür. Nihai Ürün Denetimi Ve Testleri İmalatçı Tarafından Gerçekleşir.
Modül E: Ürün Kalite Güvencesi
Üretim Aşamasını Kapsar Ve Modül B’yi Takip Eder. Onaylanmış Bir Kurum Tarafından Test Edilme Ve Onaylanma Aşamasını İçerir. İzlediği Süreç ISO 9001’ İn Son Kontrol Ve Testler Alım + Ambalaj + Satış Sonrası Hizmet (Üretimi İçermez) Kapsamı İle Benzerlik Gösterir. Üretim Sürecine Yönelik Bir Kalite Güvence Sistemi Kurulmasını Öngörür. Nihai Ürün Denetimi Ve Testleri İmalatçı Tarafından Gerçekleştirilir.
Modül F: Ürün Doğrulaması
Sadece Üretim Aşamasına Yönelik Olan Bu Modül Genellikle Modül B İle Birlikte Kullanılır. Onaylanmış Bir Kurumun, Ürünün Teknik Dokümanlara Veya Tip İncelemesindeki Tanımlara Uygunluğunu Denetlediği Modül Çerçevesinde Yazılı Uygunluk Belgesi İle Birlikte Ürüne Ce İşareti İliştirilir.
Modül G: Birim Doğrulaması
Hem Tasarım Hem Üretim Safhalarını Kapsayan Bu Modül Çerçevesinde, Onaylanmış Kurumun, Ürünün İlgili Direktiflere Uyduğunu Bildirmesi Ve Yapılan Testler Neticesinde Ürünün Ce İşareti Taşıması Gerekir.
Modül H: Tam Kalite Güvencesi
Hem Tasarım Hem Üretim Safhalarıyla İlgili Olan Bu Modülün Uygulanması İçin Onaylanmış Bir Kurum Tarafından Kalite Güvence Sisteminin (ISO 9001’in Tasarım + Geliştirme + Üretim + Tesis + Satış Sonrası Hizmet Kapsamını Gözetildiği Denetlenir. Bu Modülde Üretici AB Gözetimine Tabidir Ve Ürünün Üzerine CE İşareti İliştirilmesi Gerekir.
CE Markalamada Modüler Yaklaşım ve CE belgelendirme süreci hakkında bilgi almak için uzman kadromuzla iletişime geçin.