Az Tehlikeli İş Yerlerinde İş Güvenliği
Az Tehlikeli İş Yerlerinde İş Yeri Hekimi Ve İş Güvenliği Uzmanı Bulundurma Zorunluluğu
6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu 30.06.2012 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu kanun, kamu kurumları ile 50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan iş yerleri için kanunun yayımı tarihinden iki yıl sonra yürürlüğe girecekti. 1 Temmuz 2014’te devreye girecek olan kanun önce 1 Temmuz 2016’ya, daha sonra 1 Temmuz 2017’ye ve son olarak ise 1 Temmuz 2020’ye ertelenmişti. 1 Temmuz 2020 tarihi ile birlikte küçük işletmelerde yeni dönem başladı. 50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli iş yerlerinde iş sağlığı ve güvenliği hizmeti verilmek zorunda. Yasanın şartlarını sağlamak üzere, işveren kendisi eğitim alabilir ya da dışarıdan hizmet alabilir. Buna göre işveren veya işveren vekili, İş Yerlerinde İşveren Veya İşveren Vekili Tarafından Yürütülecek İş Sağlığı Ve Güvenliği Hizmetlerine İlişkin Yönetmelik uyarınca alınacak eğitim ve bu eğitimin sonrasında yapılacak sınavda başarılı olması halinde sağlık gözetimi dışındaki yükümlülüğü üstlenebileceklerdir.
Bu yönetmelik kapsamında eğitim alan işveren veya işveren vekillerinin üstleneceği iş sağlığı ve güvenliği hizmetleri; işe giriş ve periyodik muayeneler ile tetkikleri kapsamaz. Bu hizmetler, işyeri hekimlerinden alınabileceği gibi Kanunun 15 inci maddesinin üçüncü fıkrası uyarınca kamu sağlık hizmet sunucuları veya aile hekimlerinden de alınabilir.
Kanunun Ertelenmesi Hakkında Kanun Teklifi
Kanun 01.07.2020 tarihinde uygulamaya geçmekle birlikte, yeniden ertelenmesi için 14.07.2020 tarihinde meclise kanun teklifi sunulmuştur.
İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi ile az tehlikeli sınıfta yer alan iş yerlerinde iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi bulundurma yükümlülüğünün 31.12.2023 tarihine kadar ertelenmesi gündemde. Söz konusu kanun teklifinde erteleme gerekçesi 8.madde ile açıklanmaktadır. Bu maddeye göre;
Yeni koronavirüs (covid-19) salgını nedeniyle eğitimlerin aksaması ve ilgili sınavların gerçekleştirilememesinden kaynaklı olarak oluşacak uzman ve hekim açıklarını önleme adına İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun 50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan iş yerleri ile kamuya ait iş yerlerinde iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimi görevlendirilmesine ilişkin hükmünün yürürlüğünün ötelenmesi amaçlanmaktadır.
Az Tehlikeli İş Yerlerinde İş Verenlerin Sorumluluğu
İşveren, çalışanların işle ilgili sağlık ve güvenliğini sağlamakla yükümlü olup bu çerçevede;
- Mesleki risklerin önlenmesi, eğitim ve bilgi verilmesi dâhil her türlü tedbirin alınması, organizasyonun yapılması, gerekli araç ve gereçlerin sağlanması, sağlık ve güvenlik tedbirlerinin değişen şartlara uygun hale getirilmesi ve mevcut durumun iyileştirilmesi için çalışmalar yapar.
- Risk değerlendirmesi yapar veya yaptırır.
- Acil durumların olumsuz etkilerinden korunmak üzere gerekli ölçüm ve değerlendirmeleri yapar, acil durum planlarını hazırlar.
- Bütün iş kazalarının ve meslek hastalıklarının kaydını tutar, gerekli incelemeleri yaparak bunlar ile ilgili raporları düzenler.
- Çalışanların işyerinde maruz kalacakları sağlık ve güvenlik risklerini dikkate alarak sağlık gözetimine tabi tutulmalarını sağlar.
- İşveren, çalışanların iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerini almasını sağlar.
İş Güvenliği Uzmanı Ve İş Yeri Hekimi Görevlendirmeyen İş Yerleri İçin İdari Para Cezası Uygulaması
6331 sayılı İş sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun gerekliliklerini yerine getirmeyen, az tehlikeli kapsamda yer alan işyerleri için kanun maddelerinde açıklanmış her bir fiil için ayrı ayrı, 2020 yılı miktarlarına göre 948 TL ile 281.737 TL arasında değişen idari para cezası uygulaması yapılmaktadır.
İş Güvenliği Danışmanlığı ve İş Güvenliği Eğitimleri ile ilgili uzman kadromuzdan destek almak ve tüm sorularınız için bizimle iletişime geçin!